Miksei sinun koiriasi näy näyttelyissä 3 – tapaus ’Tampere’

Rotuyhdistyksen johtokunta päätti vuonna 2013 kokouksessaan pöytäkirjaan kirjaten, että vuoden 2014 ’erikoisnäyttelyä vastaavana näyttelynä’ on Lahden kv. näyttely huhtikuussa tuomarina Nadija Timmermans-Kadenko Hollannista. Myöhemmin kuitenkin ilman johtokunnan uutta päätöstä ilmoitettiin ko. näyttelyn olevan Tampereen kv. näyttely toukokuun alussa, tuomarina Uschi Eisner Itävallasta. Tiedustelin Ilona Jaanulta syytä tähän muutokseen, jolloin hän vaivautuneena selitti, ettei Lahden tuomari ollut ’riittävän taattu’. Ilmeisesti on olemassa joitain ’korkeampia voimia’, jotka voivat muuttaa johtokunnan päätöksiä.

Näyttelyssä

Ennen kehän alkua näytteilleasettajana paikalla ollut ulkomuototuomari Ylä-Mononen seurueineen kävi ’neuvottelemassa’ tuomarin kanssa. Arvostelun aikana kesken nuorten luokan nartun yksittäisarvostelua tuomari poistui kehästä ’neuvottelemaan’ Ylä-Monosen kanssa. Paras Uros -luokan sijoittelu oli jo varsin persoonallinen ja epälooginen, mutta Paras Narttu -luokka oli minulle kiinnostavin, koska olin siinä tapahtumien mukana.

Paras Narttu -luokka

Tämän näyttelyn niin kuin monen muunkin näyttelyn bernikehää kuvattiin ahkerasti kehän laidalta ja sain käyttööni muutamia video-otoksia kehästä. Liitän tähän oheen yhden otoksen PN-luokasta, josta kerta kerran jälkeen paljastuu hyvin mielenkiintoisia havaintoja. Tässä on siis kyseessä yksi yhtenäinen otos sijoittelusta. Se lähtee tilanteesta, jossa jäljellä ovat NUK1 (Ridon Hennet Norah Jones), AVK1 (Krush on You from Orsina’s Land), AVK2, VAK1, VAK2, VEK1 ja VEK2. Yksi juniori-, yksi nuorten- ja kaksi valioluokan narttua on jo karsittu pois:

 1. tuomari juoksuttaa koiria yhden kierroksen, sen jälkeen
 2. tuomari poimii AVK1:n ja VAK1:n keskinäiseen vertailuun – yhden edestakaisen juoksun jälkeen tuomari ei osaa ratkaista paremmuutta, joten hän juoksuttaa uudelleen edestakaisin. Koirat poistuvat paikoilleen
 3. tässä vaiheessa Ylä-Mononen on lähtenyt vaivihkaa liikkeelle kohti tuomarinurkkausta ja ottaa kontaktia tuomariin
 4. puolen minuutin kuluttua tuomari palaa koirien luokse ja Ylä-Mononen jälleen vaivihkaa takaisin – ja nyt kaikki on muuttunut(!)
 5. vielä yksi kierros kaikki yhdessä ja tuomari sijoittaa AVK1:n neljänneksi, AVK2:n kolmanneksi(!), NUK1:n käsiään levitellen (anteeksi pyydellen?) toiseksi ja VAK1:n ensimmäiseksi. Sijoittelun jälkeen hän kuitenkin nolona vaihtaa kolmannen ja neljännen paikan toisinpäin

Havaintoja

 • NUK1:stä seisotetaan lähes loppuun asti kehän eri laidalla kuin muita (ei tarvinne olla kummoinenkaan asiantuntija havaitakseen, miksi sitä ei aseteta samaan rintamasuuntaan muiden kanssa)
 • joka kerta, kun tuomari kohdistaa toimenpiteensä minun koiraani, aiheuttaa se kommentointia Ylä-Monosen ja hänen seuralaisensa välillä – olen havaitsevinani ilmeissä huolestuneisuutta, epätoivoa, huojentuneisuutta ja voitonriemua. Muiden koirien sijoittelussa ei ole havaittavissa minkäänlaista tunteen ilmaisua, ei edes hänen oman koiransa kohdalla
 • AVK1 ja VAK1 olivat keskinäisessä vertailussa niin tasaveroisia, ettei tuomari millään meinannut löytää keskinäistä paremmuutta – kuitenkin loppusijoittelussa niiden väliin mahtui kaksi koiraa (ilman vastaavaa vertailua!)

Oheinen video kannattaa katsoa useampaan kertaan seuraten tapahtumia kehässä ja kehän laidalla ja kuinka ne ajoittuvat toisiinsa nähden. Jos joku keksii selityksen kehän tapahtumille, olisin iloinen palautteesta. Julkisuudessa on myös hieman pitempi versio videosta, siinä on myös Paras Uros -luokan sijoittelu mukana

Tämän tapauksen mielenkiintoisin ja uskomattomin vaihe seurasi näyttelyn jälkeen ja siitä kirjoitan seuraavassa osassa.

 

Tampere 2014 – Best Bitch Class from Tuomo Tulokas on Vimeo.

One Comment on “Miksei sinun koiriasi näy näyttelyissä 3 – tapaus ’Tampere’

 1. Todella minäkin muistan tämän näyttelyn, koska nuorten narttu, yksilöarvostelussa, jonka mainitsit oli meikäläisen, ja todellakin jäi tästä näyttelystä hieman ”outo maku suuhun”

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: